Friday, January 12, 2018

Darjeeling Tea ( TEH HITAM )


Next Chapter for 2018...
Darjeeling Tea ( TEH HITAM )
.
.
Teh Darjeeling adalah teh Hitam yang dibuat dari daun teh yang berasal dari perkebunan teh di daerah Darjeeling Benggala Barat INDIA. Teh ini berkualiti tinggi sehingga mendapat jolokan "The Champagne of Teas (RAJA TEH).
.
.
Air prosesan teh Darjeeling berwarna terang dengan aroma yang lebih harum di bandingkan jenis teh hitam lain. Perbezaan suhu udara antara panas dan sejuk yang terbaik di daerah pergunungan tinggi Darjeeling menghasilkan teh dengan aroma yang sangat harum ( Eksortik).
.
.
Teh Darjeeling terbaik dan termahal disebut oleh peminat teh sebagai "muscatel", kerana aroma wangi tersendiri seperti flora dan rasa musky yang unik serta "manis" seperti anggur muskat .Teh seperti ini sangat disukai di Eropah dan negara-negara bekas koloni Inggeris dan juga Amerika. Darjeeling tea merupakan TEH HITAM paling premium di dunia.
.
.
Bulan Jun merupakan waktu Second flush (pemetikan kedua), Daun teh yang dipetik pada bulan Jun, selepas di proses airnya berwarna kuning sawo dan teh rasa lebih pekat. Musim pemetikan kedua menghasilkan teh Darjeeling kualiti tertinggi dan terbaik yang dikenal memiliki aroma "muscatel".
.
.
SEJARAH DARJEELING TEA
.
.
Suatu ketika dulu, Daerah Darjeeling hanya di kenali sebagai penghubung antara Bhutan dan Nepal. Ketika zaman perang Inggeris dan India, Kolonial Inggeris mendapati iklim di Tanah Tinggi Darjeeling sangat sesuai untuk tanaman teh. Mereka mula menanam teh di antara lembah-lembah Darjeeling (Tanah Tinggi Darjeeling).
.
.
Dr. Campbell adalah orang yang memperkenalkan teh ke Tanah Tinggi Darjeeling. Sebagai seorang pakar Surgery yang di tugaskan ke India, Dr Campbell dipindahkan ke Tanah Tinggi Darjeeling tahun 1839.
.
.
Beliau menggunakan benih teh dari negara China untuk memulakan teh eksperimen penanaman di Darjeeling pada tahun 1841. Percubaan penanaman teh mengambil masa lebih kurang 10 tahun. Pada tahun 1850-an bermula era penanaman Teh Darjeeling secara komersial.
Darjeeling teh menjadi masyhur dan di iktiraf sebagai “KING OF TEA”. TEH DARJEELING terpilih sebagai produk pertama yang menerima TAG GI atau label petunjuk Geografi di India pada tahun 2004-2005, kelulusan Jabatan Paten India (melalui akta pendaftaran dan pelindungan petunjuk Geografi pada tahun 1999 ).
.
.
KHASIAT DAN KELEBIHAN DARJEELING TEA
🔸 ANTIOXIDANT : Semua jenis teh mengandungi antioksidan.Teh Hitam dari perkebunan Darjeeling sememangnya tinggi Antioksidan.
🔸 Darjeeling Teh sangat kaya dengan beberapa komponen termasuk dua sebatian besar yang kompleks yang disebut theaflavins dan thearubigins.
🔸 Antioksidan meneutralkan radikal bebas, bahan kimia yang tidak stabil dan berpotensi berbahaya yang terbentuk semasa penghadaman atau dalam organ anda apabila anda terdedah kepada sebatian toksik. Lama kelamaan, radikal bebas boleh merosakkan membran sel dan DNA, meningkatkan risiko penyakit kronik. Kertas kajian yang diterbitkan dalam isu "Perubatan Pencegahan" pada Jun 2005 menggambarkan bagaimana TEH HITAM meneutralkan radikal bebas, teh ini yang boleh di minum setiap hari tanpa kesan negatif. Teh Hitam memberi kesegaran maksimum kepada minda dan daya ingatan.Bagus untuk diabetis dan kanser.Sesuai untuk semua golongan dari kanak-kanak sehingga orang dewasa.
🔸 MANFAAT CARDIOVASCULAR : The Linus Pauling Institute mencadangkan minum teh secara kerap seperti Darjeeling mungkin mempunyai manfaat untuk kesihatan kardiovaskular anda. Satu kajian yang diterbitkan dalam edisi Oktober 2003 "Journal of Nutrition" mendapati bahawa minum lima uncang/sachet teh hitam setiap hari menurunkan kolesterol darah dengan ketara dengan mengamalkan diet sederhana rendah lemak, berbanding peminum bukan tea pada diet yang sama.
🔸 Teh hitam juga boleh memberi manfaat kepada arteri anda, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam edisi "2001". Penyelidikan ini melibatkan subjek dengan penyakit arteri koronari yang minum teh hitam atau air setiap hari selama empat minggu. Kumpulan minuman teh mengalami peningkatan arteri, berbanding dengan kawalan, berpotensi meningkatkan aliran darah ke organ mereka. Kesan positif teh pada arteri juga boleh menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dari masa ke masa.Menurut institut tersebut, lebih banyak penelitian masih diperlukan untuk mengesahkan ini.
🔸 MANFAAT TULANG : Kompaun di Teh Darjeeling juga boleh membantu meningkatkan kepadatan tulang anda. Beberapa kajian menilai wanita yang minum teh dengan kerap dan mendapati mereka cenderung mempunyai ketumpatan tulang yang lebih tinggi, berbanding peminum bukan tea. Satu kajian yang diterbitkan dalam edisi Oktober 2007 "American Journal of Clinical Nutrition" termasuk wanita tua yang berisiko untuk osteoporosis. Ia mendapati bahawa peminum teh mempunyai ketumpatan tulang kira-kira 3 peratus lebih tinggi daripada kumpulan lain dan dalam tempoh lima tahun, cenderung kehilangan ketumpatan tulang lebih perlahan daripada peminum bukan tea. Kesimpulannya meminum teh hitam mungkin menguatkan tulang, tetapi ujian klinikal yang lebih besar masih diperlukan untuk mengesahkan ini.
.
.

No comments:

Post a Comment